Τοποθεσία

Η Σκάλα Μαριών επεκτείνεται σε τρεις ουσιαστικά παραλίες καθώς το χωριό αγκαλιάζουν τρεις μικροί κολπίσκοι.

Ο πρώτος και μεγαλύτερος κόλπος στην είσοδο του χωριού είναι η οργανωμένη παραλία Πλάτανες, με θέα το Αιγαίο και λεπτό χαλικάκι. Ανηφορίζοντας το δρόμο που διατρέχει κατά μήκος ολόκληρο το χωριό, φτάνουμε στο μικρό λιμανάκι και στη παρλία της Σκάλας Μαριών. Εδώ υπάρχει ο δεύτερος μικρός κολπίσκος που δέχεται κάθε λογής πλεούμενα των ντόπιων που τα χρησιμοποιούν για να ψαρέψουν ολόφρεσκα ψάρια που μπορούμε να απολαύσουμε στις ταβέρνες της περιοχής. Συνεχίζοντας τον ίδιο δρόμο που γίνεται πάλι ανηφορικός βρισκόμαστε στην τρίτη πανέμορφη παραλία της περιοχής τον Ατσπά.

Ο κολπίσκος που σχηματίζεται εδώ με την λεπτή χρυσαφένια άμμο και τα πεντακάθαρα νερά, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη για μια βουτιά σε μια πλαζ όχι ιδιαίτερα οργανωμένη και κοσμοπολίτικη όμως τόσο όμορφη και με ένα απίθανο ηλιοβασίλεμα στην έξοδο του χωριού.

Ο επισκέπτης αξίζει να παρατηρήσει εδώ την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Τα σπίτια είναι κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο για περισσότερη ασφάλεια από τις πειρατικές εφορμήσεις ενώ στα παλιά σπίτια που έχουν διασωθεί τα σκαλιστά ταβάνια στις οροφές και τα χρωματιστά φουρούσια στα μπαλκόνια αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα οικονομικής ευμάρειας της περιοχής σε αλλοτινές εποχές.

Είναι αλήθεια άλλωστε ότι ο τόπος διατηρούσε πάντα ιδιαίτερες σχέσεις με τα μοναστήρια του Αγίου ‘Όρους. Μέχρι το 1926 υπήρχαν εδώ τρία μετόχια των μονών του Αγίου Όρους: Καρακάλου, Ξηροποτάμου, και Σταυρονικήτα, ενώ πολλές μαρτυρίες έχουν σωθεί για την πορεία του τόπου κατά την Βυζαντινή εποχή.

Η σύνδεση του οικισμού με την ιστορία του προσέδωσε μια αυθεντικότητα αλλά και μια ηρεμία που τον κάνει ιδανικό τόπο για ήρεμες διακοπές σε πλήρη αρμονία με την αύρα της θάλασσας και το άγγιγμα της παράδοσης.

skalamarion